top of page
30th.png

Hrvatsko neurokirurško društvo osnovano je 1992. godine, na inicijativu nekolicine kolega neurokirurga entuzijasta radi dobrobiti i probitka neurokirurškog poziva i struke u Republici Hrvatskoj. Danas, 2022. godine, s ponosom smo obilježili 30. godinu osnutka Društva, sada kao Stručnog društva krovne strukovne udruge hrvatskog liječništva, Hrvatskoga liječničkog zbora.

 

Hrvatsko neurokirurško društvo organiziralo je simpozij koji je bio održan u petak, 4. studenog, u hotelu Sheraton u Zagrebu. 

Predavanja su održali brojni renomirani neurokirurzi iz SAD-a, Ujedinenog Kraljevstva, NIzozemske, Švicarske, Češke, Ukrajine, Italije i Slovenije, uz niz predavanja naših vođećih hrvatskih neurokirurga i neuroznanstvenika.

Po završetku službenog programa organizirana je svečana gala večera u hotelu Sheraton, u Zagrebu, na kojom su podijeljena priznanja i zahvalnice doajenima hrvatske neurokirurgije, te vodećim europskim neurokirurzima.

Neurosurgical30-0107.jpg
LGKS.png

 

Po prvi put u povijesti 24. studenog 2022. obilježen je Svjetski dan radiokirurgije. Ovaj je datum rođendan švedskog profesora neurokirurgije Larsa Leksella, koji se smatra ocem radiokirurgije.

 

Radiokirurgija je koncipirana kako bi poboljšala ishode povezane s tradicionalnim operacijskim zahvatima na mozgu. Ona koristi precizno fokusiranu i vrlo konformalnu isporuku energije zračenja za liječenje bolesti i poremećaja mozga.

Temelji radiokirurgije postavljeni su kasnih 1940-ih, a prvi pacijent liječen je 1951. Od tada su milijuni pacijenata liječeni pomoću radiokirurških uređaja koji kombiniraju točnost i preciznost slikovnog navođenja sa sposobnošću fokusiranja snopova zračenja, pritom eliminirajući potrebu za invazivnom kirurgijom. Zapažena su kontinuirana poboljšanja u radiokirurškim tehnologijama i promjene u paradigmama liječenja, što je dovelo do profinjenijih tretmana i proširenih indikacija. Istraživanja i klinička ispitivanja, koja su i danas u tijeku, bolje su definirali indikacije liječenja i poboljšale ishode za pacijente.

Uloga radiokirurgije razvila se i proširila daleko izvan izvornog koncepta. Iako su prve radiokirurške indikacije bile usmjerene na bol i druge funkcionalne poremećaje, načela intrakranijalne radiokirurgije proširila su se na liječenje velikog broja bolesti mozga i patoilogije baze lubanje, te su se primjenjivala i ekstrakranijalno. Razvijena je i stereotaktička radioterapija tijela koja je, gdje dostupna, zlatni standard skrbi za mnoge onkološke pacijente, uključujući one s tumorima pluća, jetre i kralježnice. Svaki dan tisuće pacijenata ima benefit od radiokirurgije koja se izvodi u medicinskim centrima diljem svijeta.

bottom of page